Minilån

Brug for lidt ekstra penge på lommen? Så kan minilånet være løsningen for dig.

Vi kan alle stå i en situation, hvor det kunne være dejligt med et par ekstra tusinde kroner på lommen. Måske er det ved at være sidst på måneden, hvor alt man har råd til er pasta med ketchup. Eller måske er cyklen stået af, og der er akut brug for en ny, for man kan komme til og fra arbejde. 

Disse ting kan heldigvis klares med et af de mindre lån – nemlig minilånet. Her har du mulighed for at låne et mindre beløb, hvis ikke du skal ud at gøre dig de helt store investeringer, men blot har behov for lidt ekstra penge at tage af. 

Dog findes der et hav af denne form for lånemuligheder at vælge mellem, der alle har fordele og ulemper, afhængigt af, hvor dit økonomiske ståsted er lige nu.

I følgende guide kan du derfor danne dig et overblik over, hvilket minilån du bør tage, alt efter om du hurtigt kan tilbagebetale, hvor stort et lån du har brug for og hvad lånet må koste.

Hvad er et minilån?

Et minilån er, som navnet antyder, et lille bitte lån. Det er altså ikke store beløber, som man normalt låner, når man tager et lån i banken. 

Det er en god idé, hvis man blot har brug for lidt ekstra supplering til den daglige indtjening, eller hvis man står og mangler penge akut, som ikke behøver at være et større beløb.

Som ofte ligger minilånene blot på et par tusinde kroner, og er derfor i en helt anden skala, end de lån der tages til eksempelvis en bil eller indskud til bolig.

Ydermere er mange typer af minilån opbygget således, at man slipper for renterne. Det vil altså sige, at man ikke betaler renter af sit lån, men blot betaler et engangsbeløb for at få lov til at tage lånet.

Selvom det kan lyde fristende at slippe for renter, er det dog sjældent en økonomisk fordel.

Ofte vil det beløb, man skal betale til en start, være svarende til en væsentlig højere rente, end renterne hos mange andre typer af lån, man kan tage.

Minilånet er dog en fordel for dig, der gerne vil have penge ved hånden hurtigt, uden at skulle redegøre for, hvad du tjener, eller hvad du har i sinde at benytte lånet til. Modsat større lån, du tager hos din bank, er der ikke nogen her, der spørger ind til, hvordan og hvorledes du har tænkt dig at benytte pengene, eller hvordan din økonomi ser ud nu eller i fremtiden.

Så at sige er minilånet ganske privat, sammenlignet med flere andre låntyper.

Minilån uden sikkerhed

Når man tager et lån med sikkerhed, dækker det over, at lånudbyderen vil være sikker på, de får tilbagebetalt alt, de har lånt til dig. Her kan man altså ofte blive bedt om at pantsætte noget af værdi. Dette kan eksempelvis være bil eller hus.

Når du låner penge uden sikkerhed, vil det altså sige, at du ikke behøver at pantsætte nogle af dine ejendele. På den måde har du ikke noget ”i klemme” hvis det bliver svært for dig at tilbagebetale i tide. Dog mister lånudbyderen også sin sikkerhed, hvilket ofte gør, at de skruer op for andre parametre.

Det kan være, at lånet bliver dyrere i første omgang, end de lån, der tages med sikkerhed. Det er derfor ikke nødvendigvis en fordel at tage et lån uden sikkerhed, da det i sidste ende kan komme til at koste lidt ekstra.

Minilån på 30 dage

Afbetalingsperioden der gælder for, hvor længe det må tage dig at tilbagebetale dit lån, varierer en hel del fra udbyder til udbyder. Nogle steder har du blot 15 dage til at tilbagebetale, hvor du andre steder har 45 dage.

Dog kan der være både fordele og ulemper ved at have en for lang afbetalingsperiode eller en for kort afbetalingsperiode. En god mellemløsning kan derfor være at vælge en afbetalingsperiode et sted midt i mellem, på eksempelvis 30 dage.

Vælger du et lån med en kortere periode, kan dette i flere tilfælde blive billigere, da udbyderen hurtigere får sine penge retur. Dog kræver det også, at du er i stand til at betale tilbage på ganske kort tid. 

De længere perioder gør til gengæld, at du har god tid til at få betalt dine penge tilbage. Her kan lånet til en start vise sig at være dyrere, da udbyderen er længe om at få sine penge retur.

Vælger du at låne i omkring 30 dage, vil du både have god tid til at få tilbagebetalt lånet, og i mange tilfælde slippe for det allerdyreste lån.

Minilån trods RKI

Hvis du er registreret i RKI eller debitorregistret, vil det sige, at du er registreret som dårlig betaler. Dette er ikke ligefrem noget, udbyderne ser som en fordel, da de gerne vil kunne forvente at få deres udlånte penge retur. 

Som regel vil lånudbyderen derfor ikke tilbyde dig et minilån, hvis du er registreret som dårlig betaler. Men blot fordi, du er gældsat nu, er det ikke ensbetydende med, at du aldrig vil kunne få lov at låne, når du står og mangler lidt ekstra penge. 

Minilån – RKI ingen hindring

Lige så snart du er kommet ud af RKI eller debitorregistret, har du mulighed for igen at låne penge på lige fod med alle andre. Når først du er slettet fra registret, er det fordi, du har tilbagebetalt din gæld, og betragtes derfor igen som en, der kan betale sine penge tilbage.

RKI er dermed ikke en hindring for, at du kan komme til at optage et lån i fremtiden. Lånudbyderne kigger ikke på, om du tidligere har været registreret som dårlig betaler, men ser blot på, om du er registreret nu eller ej.

Billige minilån

Som nævnt er der mange som tilbyder minilån, der ikke skal betales renter af. Her giver du altså til en start et engangsbeløb, for at få lov at tage lånet. Afhængigt af, hvor mange penge du skal låne og hvor lang en afbetalingsperiode du har behov for, kan priserne på minilånet variere en hel del.

Selvom det kan være fristende at tage et lån uden renter, kan det ofte være billigere for dig at tage et minilån med renter, hvis du kan finde en udbyder der tilbyder en lav rente. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvad det vil komme til at koste med både renter og tilbagebetalig af lån, og havd det vil koste, hvis du vælger et minilån uden renter.

På den måde snyder du ikke dig selv for en hel del penge, så længe du kan tilbagebetale dit lån i ordentlig tid.

Minilån der er gratis

Selvom det mange steder er til at få billige lån, er der også visse steder, lånene kan tages gratis. Her er der dog ofte tale om enten små beløber eller korte tidsfriter til afbetaling. 

Flere steder tilbydes det første lån, du tager, helt gratis. Dette kan virke fristende, og kan være en fordel for dig, hvis du blot har brug for det enkelte lån, og ved, du kan tilbagebetale til tiden. Betaler du ikke tilbage i ordentlig tid, vil dette dog komme til at koste dig.

De gratis minilån udbydes ofte for, at du lokkes til af den givne lånudbyder. Når først du har fået lov at tage et gratis lån, kan du være yderligere tilbøjelig til igen at tage et lån hos samme udbyder, hvis du igen står og kunne bruge lidt ekstra kontanter.

Så at sige er de gratis lån ofte et reklamestunt der tilbydes, grundet den høje konkurrence der er blandt de forskellige udbydere.

Minilån fra 18 år og op

Når man vil tage et lån, uanset typen, er det et lovkrav, at man er fyldt 18 år og dermed myndig. Det er derfor ikke muligt at få lov at tage et lån, så længe man er under 18 år.

Selvom udbyderne har lov til at tilbyde lån til dig, lige så snart du er fyldt 18 år, er der mange, der sætter aldersgrænsen en hel del højere. Flere udbydere kræver, at du er fyldt 21 år – flere steder er grænsen helt på 25 år.

Grunden til, minimumsgrænsen ofte er sat så højt, er, at udbyderne ønsker at låne penge til folk, de regner med, kan tilbagebetale hurtigt. Mange 18-årige har ikke fast job eller fast indkomst, og kan derfor have svært ved at tilbagebetale i ordentlig tid.

Dog er der flere udbydere, der alligevel tilbyder at låne til dig, der ikke er over 18. Her tager de ikke udgangspunkt i, hvordan de regner med en 18-årig kan betale tilbage. Der bliver det blot for egen regning, hvis ikke du tilbagebetaler til tiden.

Kigger du hos de forskellige udbydere, bør det derfor være muligt for dig, at finde frem til et lån, hvor du ikke skal være over 18.

Minilån med Nem ID

Minilånene er blandt den type lån der gør det både langt lettere og hurtigere at tage et lån, end hvis man skal i banken og have aftaler i hus. 

Langt de fleste steder kan du på ganske få minutter få at vide, om du er blevet godkendt til det givne lån.

Alt det kræver, er blot, at du på et splitsekund angiver dine peronlige oplysninger, så udbyderne ved, hvem du er. 

Derudover skal du benytte dit NemID. Dette er en både sikker og nem løsning for dig samt for udbyderen. På den måde kan du lyn hurtigt underskrive på aftalen og udbyderen har ligeledes en garanti for, hvem det er, de udlåner deres penge til.