Forbrugslån

Alt hvad du bør vide om forbrugslån

Du har sikkert hørt om kviklån, banklån, sms lån og meget andet gennem tiden, hertil har du måske også hørt begrebet ”forbrugslån”, men hvad er det lige, det er? Og hvad skal du vide, før du optager et? 
Alt, hvad du bør vide om forbrugslån, kan du finde her, hvor vi forsørger at informere og uddanne dig, så du kan foretage nogle smarte beslutninger, når det kommer til økonomi og lån. Igennem denne tekst kan du blandt andet læse om: 

  • Generel information om forbrugslån
  • Sammenligning af lån
  • De bedste lån og de billigste lån
  • Lån online
  • Banklån til forbrugs
  • … og meget andet

Hvad er et forbrugslån?

Lad os starte helt fra bunden. Hvad er et forbrugslån? Som navnet indikerer, er det et lån, som du tager for at finansiere forbrug. Forbrug er dog en ret bred kategori. 

Er det forbrug, når du køber et nyt Tv? Ja. 

Er det forbrug, når du køber en ny bil? Ja, men her skal du ikke bruge et forbrugslån. 

En mere præcis og korrekt definition af låntypen er, at det er et lån, som du tager uden at skulle bruge det til én specifik investering, men mere til generelt forbrug. Det er netop derfor, at vi kender andre typer af lån som huslån, billån, bådlån osv. Så hvis du allerede nu ved, at du gerne vil finansiere en procentdel af din bolig gennem et lån, som ikke tages hos et realkreditinstitut, så giver det mere mening at læse om et huslån.  

Men hvad kan man ellers sige om denne type af lån? Der er ofte tale om mindre beløb. Et normalt forbrugslån er ofte mellem 1.000 og 20.000 kroner. Herudover vil løbetiden ofte være (forholdsvis) kort. Denne kan være alt fra 1 måned og op til cirka 36 måneder. Der findes dog lån, som løber længere end dette, men disse findes ikke særlig ofte. Sidst men ikke mindst skal du ikke stille sikkerhed for denne type lån. 

Forbrugslån uden sikkerhed

Forbrugslån uden sikkerhed – dette er måske en sætning, du har hørt i en reklame eller noget lignende. Det lyder fristende, men det er faktisk lidt af en dobbeltforklaring. Grunden til dette er, at et forbrugslån per definition ikke kræver sikkerhed. Så et lån uden sikkerhed er blot et almindeligt forbrugslån. Men hvad betyder ”uden sikkerhed”?

Et lån uden sikkerhed betyder blot, at du ikke skal sætte noget i sikkerhed hos udbyderen for at låne pengene. Dette kræver låneudbyderne til tider, da det giver dem en større sikkerhed. Dette kunne for eksempel være, hvis du ville købe en ny bil. Du har fundet en virksomhed, der gerne vil låne dig pengene til denne bil, men til gengæld skal du stille sikkerhed gennem din bolig eller lignende. Så hvis du ikke betaler dine afdrag på billånet, så er låneudbyderen forsikret gennem værdien i din bolig. 

Renter på forbrugslån

Nu er de mest basale information på plads, så nu er det tid til at kigge på tallene. Hvordan er renterne på et forbrugslån? Det korte svar er, at det varierer. 

Du kan sikkert finde nogle meget billige lån, men det er også muligt at løbe ind i nogle meget dyre forbrugslån – disse bør du naturligvis holde dig væk fra. 

Lad os sige, at du gerne vil tage et lån i din bank eller hos en online udbyder af billige og transparente lån. Hvad kunne renten så være? Du vil forholdsvis let kunne finde et forbrugslån, der har en rente på mellem 10 og 20%. Du kan dog også være heldig at finde nogle, der er en smule billigere. 

Du vil blandt andet have en fordel, hvis du er mellem 18 og 28 år. Der findes nemlig en del banker, som har attraktive vilkår for unge mennesker. Her kan du måske være heldig at finde et forbrugslån med en rente på blot 8%. 
Det kræver dog, at du får lov til at låne, hvilket ikke alle unge mennesker kan blive godkendt til. 

De billigste forbrugslån

Nu har vi talt lidt om de generelle renter. Men er lave renter lig med et billigt lån? Både ja og nej. 

Du kan til tider finde lånetilbud, som lyder på, at du kan låne uden renter. Dette er også muligt. Du skal dog være forsigtig og læse alt med småt. Her er de to ting, du bør være opmærksom på, når du finder reklamer for ”gratis lån” online. 

  1. Kig efter høje gebyrer
  2. Overhold for guds skyld dine aftaler

Først og fremmest bør du kigge alle vilkår igennem. Det hjælper jo ikke meget at betale 0% i rente, hvis det koster 100% af lånet i gebyrer. 

Herefter bør du altid overholde din låneaftale, hvis du får en aftale, der inkluderer en rente på 0%. Udbyderne vil jo gerne tjene penge, og det gør de naturligvis ikke ved at låne penge ud gratis. De tjener derimod masser af penge på personer, der optager gratis lån og ikke betaler dem tilbage. En rente på 0% kan nemlig stige meget kraftigt, hvis du pludseligt ikke overholder dine betalingsaftaler. 

Når du skal finde de billigste lån, bør du altså ikke altid kigge på renten. Herimod kan du med fordel kigge på lånenes ÅOP for at finde frem til det billigste. Dette kan du læse mere om længere nede, hvor du også får gode råd til at sammenligne lån. 

Sådan bruger du en forbrugslån beregner

Inden du optager et lån, så er det en god ide at kigge lidt på tallene. Det kan virke ret fristende at optage et kviklån på 10.000 kroner til rejsen, og det er der heller ikke noget galt med. Men du bliver nødt til at tænke en smule længere end dette. Du bør blandt andet overveje: 

  • Hvor lang tid skal jeg betale tilbage på lånet?
  • Hvor meget skal jeg afdrage hver måned?
  • Har jeg råd til at tage dette lån?

For at finde svaret på disse spørgsmål, kan du anvende en forbrugslån beregner. Men hvad er det? I en låneberegner kan du finde ud af, hvor lang du skal betale af på et lån, hvis du afdrager med et specifikt beløb, eller du kan finde ud af, hvor meget du skal afdrage i et specifikt antal måneder. 

Lad os sige, at du gerne vil låne 10.000 kroner til en rente på 17%. Du ønsker at betale 700 kroner om måned, men hvor lang tid vil det tage? Det er let at finde ud af, da du bare skal skrive de kendte faktorer ind i en låneberegner.

  • Lånebeløb: 10.000 kroner
  • Rente: 17%
  • Månedlig betaling: 700 kroner
  • Løbetid = 16 måneder 

Du kan dog også finde ud af det modsatte. Lad os sige, at du gerne vil slippe af med lånet inden for 12 måneder. Så skriver du blot løbetiden ind i stedet for den månedlige betaling, og så finder du ud af, hvor meget du skal betale hver måned, hvis det skal lykkedes. 

Herudover kan du også se, hvor meget lånet kommer til at koste dig i renter. 

Sådan finder du det bedste forbrugslån

Hvis du gerne vil finde det bedste forbrugslån, så handler det om at lave noget grundigt forarbejde. Dette vil blandt andet sige, at du husker at anvende en låneberegner, men det handler også om at være kritisk, når du kigger på forskellige tilbud. 

Derudover bør du altid huske at sammenligne lån, før du træffer dit endelig valg. 

Forbrugslån oversigt: Sådan sammenligner du lån

Vi har allerede lovet dig et par gode råd til, hvordan du sammenligner lån – så det skal du naturligvis have. 

Den mest effektive metoder er at sammenligne de forskellige tilbud online. Her vil du ofte kunne finde lange lister, som er fyldt med tilbud. Når alle de forskellige lånetilbud er samlet ét sted, så bliver hele processen mere overskuelig. Vi har dog allerede konkluderet, at en lav rente ikke altid er lig med et billigt lån, og at du derfor skal kigge på lånets ÅOP. Men hvad er det egentligt? Der er overraskende mange mennesker (især unge), som ikke ved, hvad dette vigtige tal dækker over. ÅOP står for ’årlige omkostninger i procent’. Derved er dette et tal, der dækker over samtlige omkostninger, og derfor er dette en god indikator for, om et lån er billigt eller ej. 

Du bør altså sammenligne lånene online og kigge på ÅOP frem for renten. Herudover skal du naturligvis finde et lån, der passer til dig. Så hvis løbetiden er maksimum 6 måneder, og hvis du skal bruge minimum 12, så hjælper det jo ikke noget, at lånet ellers er billigt. 

Forbrugslån online og uden om banken

Der er nogle personer, der sværger, at de aldrig vil tage et forbrugslån online, og så er der andre, der har denne løsning som sit første valg. Men er der egentligt fordele ved at tage online forbrugslån uden om banken? Herunder kigger vi på to af de store udbydere af online lån, og vi vil prøve at fremhæve både fordele og ulemper, så du får et så realistisk billede af udbyderen som muligt. 

Basisbank forbrugslån

Basisbank er ret specielle på flere forskellige måder. Når man først besøger deres side for at finde et lån, bliver man ramt af spørgsmål – Har du store drømme?
Og dette er faktisk et ret passende spørgsmål, da man kan låne op til 500.000 kroner hos denne udbyder. Herudover reklamerer de for en rente på mellem 4,95 og 19,95%, hvilket heller ikke lyder helt dårligt. 

Hos Basisbank skal man dog som minimum låne 30.000 kroner, hvilket stadigvæk er ret mange penge for de fleste. Herudover stiger ÅOP’en kraftigt, jo færre penge man låner. Dette kan siges at være en ulempe for de fleste danskere, som ikke lige låner 500.000 kroner online.  

Santander forbrugslån

Nu er vi nået til Santander forbrugslån. Men hvad kan man så sige om disse? Det første, der bliver tydeligt, er, at man har lidt flere valgmuligheder i den lave ende af skalaen. Her kan man låne fra 10.000 kroner og helt op 350.000 kroner. Renten på lån under 100.000 er 9,95% eller højere. På lån, som de kalder for ”privatlån plus”, der er de højere lån, er renten fra 3,90% og op. 

På lån under 50.000 kan du faktisk stadig finde lån med en ÅOP på omkring 12%, hvilket ikke er helt dårligt. 

Forbrugslån i egen bank

Mange vil hellere tage lån i banken – også når det gælder forbrugslån. Og der er faktisk mange banker, der gør det utroligt let for sine kunder. De fleste kunder vil være forhåndsgodkendt til et vis beløb, og hvis de vil låne dette eller mindre, så får de næsten pengene med det samme, når de har ansøgt online. Derved kan det faktisk vise sig, at forbrugslån i banken er hurtigere end de ”kvikke” lån. Lad os kigge på nogle forskellige banker og mulighederne for lån hos disse. 

Forbrugslån: Nordea

Hos Nordea, som er en af Danmarks største banker, kan du finde tre forskellige muligheder for privatlån. Disse kan alle kategoriseres som forbrugslån. De kaldes: 

  • Online privatlån
  • Forbrugslån
  • Forbrugslån+

Et online privatlån er det billigste, og det er samtidig det hurtigste at modtage. Du vil få svar inden for 24 timer og ofte lige med det samme. Herudover kan du låne helt op til 100.000 med en løbetid på op til 60 måneder, hvilket virker som en ret god aftale. 

Ved forbrugslån kan du låne mere end 100.000, og lånet er en smule mere fleksibelt, da du blandt andet kan få flere års afdragsfrihed. 

Forbrugslån+ tilbydes til unge mennesker mellem 18 og 28 år. Her promoverer Nordea blandt andet for en meget billig rente på blot 7%. 

Forbrugslån: Danske Bank

Hos Danske Bank kan du naturligvis også optage lån til forbrug. Her har du ligeledes tre muligheder – dog for at tage den samme type af lån. Du kan ansøge gennem din app, du kan ansøge i netbanken, eller du kan søge om lånet i din filial. 

Deres låneproces er ganske let og smertefri, og du kan som udgangspunkt låne med en løbetid mellem 2 år og 10 år. Du skal mindst betale 1.500 kroner i gebyrer, og derfor anbefaler Danske Bank, at du vælger en lidt længere løbetid. 

Forbrugslån: Jyske Bank

Hos Jyske Bank bliver du mødt af en smart og let anvendelig låneberegner, når du gerne vil låne penge. Dette er ganske smart, og du kan hurtigt danne dig et overblik over, hvor meget du bør låne, og hvor meget du kan betale af på lånet. 

Hvis du vil låne 10.000 kroner over 24 måneder, så vil ÅOP være mellem 19,50 og 26,34%, hvilket må siges at være en smule højt. Renten er variabel og ligger mellem 7,19 og 13,10%. Dine samlede omkostninger vil være mellem 1.976 og 2.643 kroner, hvis du gerne vil låne 10.000 over 24 måneder. 

Forbrugslån: Nykredit

Hos Nykredit finder du nogle rimelige forbrugslån, og her kan du også få ekstra fordele, når du er ung. Her kalder de denne type af lån for ”ung lån”, og disse gælder for personer mellem 18 og 35 år, som er kunder i denne bank. Her kan du få et lån med en rente på 8,5% eller herover, hvilket er en nogenlunde aftale. 

Forbrugslån: Arbejdernes Landsbank

Hvad med Arbejdernes Landsbank? Har de nogle gode lån? Her bliver du med det samme tilbudt enten et lån eller en kassekredit, hvilket faktisk er meget smart for kunderne, da det til tider vil være smart at have en kassekredit frem for et forbrugslån. 

I deres lån går de utroligt meget op i at være transparente, og de taler meget om ÅOP, hvilket får denne bank til at virke meget troværdig. 

Forbrugslån: Coop

Hos Coop bank kan du sagtens tage et forbrugslån – du kan faktisk tage mange forskellige lån. De deler primært lånene op i to kategorier. Disse hedder: 

  • CoopLån 20+
  • CoopLån 50+

Den første kategori er for dig, der vil låne mellem 20.000 og 50.000 kroner. Den sidste kategori er for dig, som vil låne mellem 50.000 og 350.000 kroner. Her er der altså også mulighed for nogle ret høje lån. Men hvad med priserne? 

Hvis du vil have et lån med en løbetid på 60 måneder, så er ÅOP 9,95%, hvis du vil låne 40.000 kroner. 
ÅOP er er 4,57 – 10,95%, hvis du gerne vil låne 150.000 kroner. 

Derved har du altså kunne læse mange forskellige ting om lån til forbrug. Du har kunne læse om både online lån og lån i banken. Er du overrasket over, hvad du har læst? De fleste vil nok være overrasket over disse to interessante pointer: 

  1. Et online kviklån behøves på ingen måde at være hurtigere end et forbrugslån i banken. 
  2. Et forbrugslån i banken er ikke altid billigere end et forbrugslån på nettet.